خودروهای شهری در تمام نقاط جهان رایج هستند، بخصوص آنهایی که ابعاد کوچکتری دارند در شهرهای پر جمعیت بسیار مورد توجه قرار میگیرند. این طیف از خودروها معمولا علاوه بر اینکه مصرف سوخت پایینی دارند، از چابکی مناسبی برخوردار بوده و ابعاد کوچک آنها کمک میکند تا راننده در شهرهای شلوغ با مشکلاتی مانند پیدا کردن جای پارک مواجه نشود. اما یکی از دلایل مهم مورد توجه مردم به چنین خودروهایی، قیمت پایین آنها است.
طراحی ظاهری
ابعاد
از لحاظ ابعادی، تیبا ۴۱۰۵ میلیمتر طول، ۱۶۴۱ میلیمتر عرض و ۱۴۸۴ میلیمتر ارتفاع دارد و فاصله بین ۲ محور آن نیز در حدود ۲۴۱۰ میلیمتر اعلام شده. وزن خالص خودروی تیبا، ۱۰۰۰ کیلوگرم است. در مقایل ساینا ۴۲۱۵ میلیمتر طول، ۱۶۶۳ میلیمتر عرض و ارتفاعی همانند تیبا دارد. وزن خالص ساینا نیز ۱۰۵۰ کیلوگرم اعلام شده است. همانطور که مشاهده میکنید، ساینا از لحاظ ابعادی کمی قد کشیده که این باعث میشود فضای داخلی کابین جادارتر شود.
کابین و تجهیزات رفاهی
طراحی داخلی ساینا و تیبا، بسیار بههم نزدیک است و تغییرات زیادی دیده نمیشود. زمانیکه با کابین ساینا مواجه میشوید، تغییرات چشمگیر نخواهند بود. سایپا بیشتر بر روی تغییر رنگ داخلی ساینا تمرکز کرده و بخشهای نقرهای رنگ را به آن اضافه کرده است. متاسفانه کیفیت مواد بکار رفته در داشبورد ساینا نسبت به تیبا تغییر مثبتی نداشته و این بخش در صنعت ایران از جمله قسمتهایی است که در بسیاری از خودروها تغییری نمیکند و فقط قیمت افزایش پیدا میکند! جنس داخلی کابین ساینا و تیبا از مواد ارزان قیمت بوده و هیچ تفاوتی با هم ندارند. اما سایپا از لحاظ تجهیزات ساینا را کمی کاملتر از تیبا کرده است و در ۲ مدل معمولی و لوکس، این خودرو را روانه بازار کرده است. مدل فول یا همان لوکس، با تجهیزات قابل قبولی ارائه شده که از جمله آنها میتوان به آینههای جانبی با برقی قابلیت تنظیم، برقی بودن تمام شیشهها، دماسنج محیط اطراف، ایموبلایزر، سیستم تهویه مطبوع نیمه اتوماتیک، کیسههای هوای راننده و سرنشین جلو، ترمز ABS و EBD و سنسور دنده عقب اشاره کرد.
محل قرارگیری دکمههای بالابر شیشهها در ساینا نسبت به تیبا دچار تغییر شده و تهویه دیجیتال نیز در مرکز داشبورد خودنمایی میکند. اما یکی از انتقادات اساسی در زمان عرضه تیبا، مربوط به صندلیهای آن میشد به همین دلیل سایپا تغییرات جدیدی را در صندلیهای ساینا اعمال کرده تا راحتی بیشتری داشته باشید. یکی از شباهتهای تیبا و ساینا مربوط به بخش مونتاژ میشود. ساینا نیز مانند تیبا از کیفیت مونتاژ پایینی برخوردار است و تعداد عیوب حاصل از بیدقتی در مونتاژ در برخی از موارد از تیبا نیز پیشی گرفته است!
پیشرانه و فنی
در بخش فنی، تیبا و ساینا با هم تفاوتی ندارند و سایپا ترجیح داده است که از همان مشخصات فنی که در تیبا بهره برده، در ساینا نیز استفاده کند. در ساینا و تیبا از یک پیشرانه چهار سیلندر ۱.۵ لیتری استفاده شده است. در ایتدا این پیشرانه برای تیبا ۸۰ اسب بخار قدرت را تامین میکرد اما با انجام برخی از تغییرات این توان به ۸۷ اسب بخار افزایش یافت. ساینا نیز همین توان را در اختیار دارد. وزن کم، قدرت کافی و گشتاور مناسب باعث شده که تیبا و ساینا در برخی موارد مانند سربالایی جادهها، عملکرد قابل قبولی را از خود نشان بدهند. گیربکس ۵ سرعته دستی در هر ۲ خودرو وظیفه انتقال قدرت را بر عهده دارند اما در ساینا این گیربکس تقویت شده است و دقت تعویض دنده یا همان ضریب تعویض نیز تغییر یافته و باعث عملکرد بهتر آن شده است. میزان مصرف سوخت هر ۲ خودرو تقریبا یکسان است و درحالت ترکیبی در هر ۱۰۰ کیلومتر، ۷ لیتر سوخت مصرف میکنند.
قیمت
در حال حاضر ساینا EX با قیمت ۲۷.۷۰۰.۰۰۰ تومان و تیبا صندوقدار با قیمت ۲۴.۸۰۰.۰۰۰ تومان از سوی سایپا قیمتگذاری شده که اختلاف قیمت ۳ میلیون تومانی با وجود تغییرات ایجاد شده، کاملا قابل درک است. البته این جمله به معنای کوبیدن مهر تایید بر قیمت این خودرو نیست، چرا که در سایر کشورهای خارجی چنین خودروهایی اصلا ارزش خرید ندارند و با این قیمت میتوان نمونههای با کیفیتتری را یافت. اما شرایط خودروسازی ایران در حال حاضر بهگونهای است که باید قبول کنیم که ساینا یک خودروی قابل قبول با قیمت کمتر از ۳۰ میلیون تومان است و چارهای جز خرید این خودروها نداریم، چرا که انتخاب دیگری وجود ندارد! امیدواریم روزی صنعت خودروی ایران بهحدی پیشرفت داشته باشد که خودروهای قدرتمند، ایمن و پیشرفته با قیمت منصفانه بدون محدودیت در دسترس قرارگیرند.

بدون دیدگاه